Vallirana configura el seu Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES)

Dimarts, 26 de febrer de 2013
Iniciativa a favor d’un model de municipi sostenible que contribuirà a la reducció de la despesa energètica municipal. 26/02/2013. L’Ajuntament de Vallirana va adherir-se l’any passat al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per una Energia sostenible local. Una ambiciosa iniciativa de la Comissió Europea en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables que té per finalitat que els municipis facin seus els objectius de la Unió Europea i adoptin mesures per reduir les emissions de CO2 en un 20% o més, en l’horitzó de l’any 2020, mitjançant la creació de plans d’acció en favor de l’eficiència energètica i les fonts renovables.

El maig de 2012 es va iniciar el procés de redacció del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) de Vallirana per tal d’assolir l’objectiu esmentat. En la seva redacció l’Ajuntament està rebent suport tècnic per part de la Diputació de Barcelona i de la consultora ERF- Estudi Ramon Folch.

Dins la fase d’anàlisi i diagnosi, aquest mes de febrer s’han dut a terme 10 visites d’avaluació energètica (VAE) d’equipaments rellevants. Concretament, s’han visitat l’edifici de l’Ajuntament, el CEIP La Ginesta, el Centre Cívic Les Bassioles, el Casal de Joves, el JIM Barrufets, la Masia Molí de Can Batlle, el CEIP L’Olivera, l’Aparcament Carles Marsell, el Camp de Futbol Municipal i finalment el Complex Esportiu Municipal.

En paral•lel s’està redactant el propi Pla, que inclourà un inventari d’emissions i un pla d’acció on es proposaran un conjunt d’accions per tal d’assolir l’objectiu de reducció de més del 20% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle generades a Vallirana.

Aquestes accions afectaran els àmbits que controla directament l’Ajuntament: edificis, equipaments i infraestructures municipals, enllumenat públic i semàfors, flota de vehicles, gestió de residus, planejament urbà, aigua, etc. i també, tot i que de forma més indirecta, es formularan accions per afavorir l’estalvi en l’àmbit domèstic mitjançant la participació ciutadana.

El maig de 2013 està previst que finalitzi aquest procés, s’aprovi el PAES i es comencin a executar les accions que s’acordin. En qualsevol cas, aquesta iniciativa reforça l’aposta de l’Ajuntament de Vallirana a favor d’un model de municipi sostenible des del punt de vista ambiental, econòmic i social, al mateix temps que contribuirà a la reducció de la despesa energètica municipal.
Darrera actualització: 26.11.2018 | 16:59