Una reflexió conjunta sobre els maltractaments

Dilluns, 30 de novembre de 2015
A la xerrada del Dia Internacional contra la Violència Masclista 30/11/2015. Dimecres 25 de novembre es va fer l’acte del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones a la Masia Molí de Can Batlle, sota l’organització de la Regidoria de Serveis Socials. L’acte va consistir amb la lectura del manifest i la xerrada «Relacions tòxiques. Comunicació i manipulació en el maltractament psicològic», a càrrec de la psicòloga de Serveis Socials, Maria Mateo.

L’acte va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Eva Martínez, i de diversos regidors i regidores de l’Ajuntament, així com de la cap dels Serveis Socials, Maribel Guerrero. En primer lloc es va fer la lectura del manifest, a càrrec de la regidora de Serveis Socials, Raquel Garcia Torrado, i posteriorment, un minut de silenci en memòria de les dones mortes en mans de les seves parelles o exparelles.

Durant la xerrada, la psicòloga de Serveis Socials, María Mateo, va exposar diferents aspectes diferencials importants per a la reflexió conjunta sobre el que suposa per a les víctimes viure una situació de maltractament psicològic, un veritable problema de base, ja que els feminicidis només són la punta de l’iceberg de la violència masclista.

Es van aclarir diferències entre el que és un conflicte, o una agressió, i el que és una situació relacional basada en el maltractament psicològic, així com les diferents vessants de relacions tòxiques i alguns dels possibles perfils psicològics, tant dels homes agressors com de les dones víctimes de violència masclista.

Així mateix, es va donar rellevància a la importància de la prevenció de la violència i a la seva visualització. L'educació de la població, sobretot dels joves, va ser un tema molt comentat pel públic i es va explicar la necessitat no només d’educació, sinó també de formació especialitzada dels professionals (psicòlegs, juristes, treballadors socials, metges i personal sanitari, mestres, etc.), per saber com actuar davant d'aquest problema social tan greu.

Per acabar, es va parlar de la necessitat que siguin els homes, i no només les dones, els que reivindiquin i fomentin la reeducació i recuperació dels agressors.

Aquest acte va resultar molt aclaridor per al públic assistent i va generar preguntes i reflexions importants. El departament de Prevenció de la Violència Masclista de la Regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament de Vallirana en va fer una valoració molt positiva.
Darrera actualització: 26.11.2018 | 17:23