Solé i Sabaté: “Molta gent vol evitar parlar dels pitjors anys de la postguerra”

Divendres, 9 d’octubre de 2009
Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic d’història contemporània a la Universitat Autònoma, va visitar el nostre municipi per oferir una xerrada sobre el franquisme. La conferència es va fer sota el nom de Memòria històrica i franquisme. Solé i Sabaté va explicar que “és molt important no oblidar perquè venim d’un país amb una mentalitat molt tancada i recordar la història ens serveix als catalans per ser més dialogants i culturals amb el conjunt de l’Estat espanyol.”
El doctor Solé és autor de 14 llibres sobre la guerra civil i la postguerra i és un expert en la matèria, però reconeix que un dels factors més importants a l’hora de reconstruir la memòria són els propis testimonis. “Al marge dels historiadors, la memòria històrica necessita la col•laboració de molta gent, els testimonis han d’aportar les seves històries”. Precisament aquest és un dels problemes amb què es troben els professionals que es dediquen a l’estudi d’aquest període històric. Solé i Sabaté afirma que “molta gent vol amagar i evitar parlar dels anys ploma, els immediatament posteriors a la guerra, i és per això que hi ha moltes coses que encara no sabem”.
A la xerrada hi van participar una quinzena de persones que van escoltar amb atenció les paraules del doctor Solé, el qual va intentar posar una mica de llum a l’època més fosca de l’Estat espanyol contemporani.
Darrera actualització: 26.11.2018 | 16:22