Projecte de prescripció social
Dins el marc de la campanya “A Vallirana cuidem la salut mental”
Dimarts es va fer a la sala de plens, dins del marc de la campanya: A VALLIRANA CUIDEM LA SALUT MENTAL, es va celebrar una reunió tècnica amb les referents de diversos departaments de l’Ajuntament de Vallirana i les referents de l’atenció comunitària del CAP de Vallirana, que van presentar el programa del seu projecte de prescripció social amb l’objectiu de crear sinergies i col·laboracions entre el CAP i l’Ajuntament.
A la sessió hi van assistir l’alcaldessa Eva Martínez, la regidora de Salut Maria Mateo, i diferents tècnics municipals dels àmbits de Salut, Medi Ambient, Joventut, Educació, Igualtat i Serveis Socials, a part de la representació del CAP.
La prescripció social és una pràctica en l’àmbit de la salut i el benestar en la qual els professionals de la salut deriven pacients a serveis i activitats no mèdiques per millorar la seva salut i benestar general. Aquest enfocament es basa en la idea que la salut de les persones està influenciada per una àmplia gamma de factors socials, emocionals i ambientals que no poden ser tractats únicament amb medicaments o tractaments mèdics tradicionals.
Els pilars principals de la prescripció social són:
- Derivació a activitats comunitàries per part dels professionals sanitaris
- Col·laboració de les organitzacions comunitàries, per tal d'oferir les seves activitats i coordinació d’aquestes.
- Suport i seguiment personalitzat
Els beneficis de la prescripció social són
- Millora del benestar emocional i mental: participar en activitats socials i creatives pot reduir l’estrès, l’ansietat i la depressió.
- Promoció de l’activitat física: contribueix a una millor salut física, ajudant a prevenir o gestionar malalties cròniques.
- Construcció de comunitat i reducció de la soledat: fomenta la connexió social i el suport mutu.
- Apoderament del pacient: els pacients es converteixen en agents actius del seu propi benestar, augmentant la seva autonomia i autoconfiança.