Èxit en la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic a Vallirana

Dijous, 8 d’octubre de 2015
Model a seguir per d'altres Ajuntaments 08/10/2015. Aquestes actuacions de millora tenen ressò més enllà del nostre àmbit municipal i es veuen com a actuacions model a seguir per d’altres ajuntaments o ens públics. Com a exemple, aquest dimecres dia 7 un tècnic de l’Ajuntament va participar en una jornada tècnica a Màlaga, organitzada per la fundació CONAMA, i avui dijous dia 8 el regidor de Medi Ambient i l’enginyer municipal seran entrevistats per Catalunya Ràdio (Programa MeteoMauri) per parlar d’aquest projecte.

CONAMA és el Congreso Nacional de Medio Ambiente, l'àmbit de debat i intercanvi d'experiències més important que es celebra a Espanya i on es conviden a presentar les ponències de les iniciatives ambientals més innovadores i replicables en d'altres municipis.

Aquesta oportunitat de millora es va gestar amb motiu de l’estat deficient en què es trobava l’enllumenat públic, amb talls constants, un elevat cost del consum a causa de tecnologies obsoletes i, per tant, elevades emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Es va creure oportú aprofitar també l’adhesió del municipi de Vallirana al projecte europeu del Pacte d’Alcaldes, per emprendre una important acció de renovació total, adequació de quadres de control, optimització de potències i substitució de la totalitat de làmpades (mercuri, sodi, fluorescència, etc.) per làmpades de tecnologia LED.

Aquest projecte, iniciat amb una auditoria prèvia, va sortir a licitació a inicis del 2014 i, fins a la data, l’empresa adjudicatària ha estat treballant en la gestió, manteniment correctiu i preventiu de l’enllumenat públic amb incentiu a la gestió i millora de l’eficiència, és a dir, l’empresa assumeix tota la inversió inicial i, amb l’estalvi assolit a la facturació mensual, es va pagant la inversió i es comparteix l’estalvi: 50% empresa i 50% Ajuntament.

• El consum previ a les actuacions era de 3.500.000 kW/h any; després de tota la inversió serà de 600.000 kW/h. Un estalvi d’un 83 %.
• El balanç d’emissions a l’atmosfera era de 2.250 Tones de CO2/any. Després de les actuacions serà de 385 Tones de CO2/any. Un estalvi de 1.865 Tones de CO2/any o l’equivalent a les emissions de 785 vehicles/any.
• Referent a l’estalvi econòmic, prèviament l’import era d’uns 355.000 €/any i es passarà a pagar uns 150.000 €/any. Un estalvi d’un 57 %.

A data d’avui, i a falta de finalitzar algunes actuacions, s’estan aconseguint els imports previstos amb possibilitats reals de millora de l’estalvi.
Darrera actualització: 26.11.2018 | 17:22